Over de stichting

Stichting Verborgen Armoede Nunspeet is een burgerinitiatief, opgezet in 2014 door Nunspeters om mede-inwoners van de gehele gemeente Nunspeet die in stille armoede leven een steuntje in de rug te geven

Wanneer men maandelijks geld tekort komt om de vaste lasten te betalen, is het besparen op levensmiddelen een logisch gevolg. Geld voor boodschappen is er nauwelijks, laat staan met feestdagen. En deze mensen verdienen juist tijdens deze dagen een extraatje.

Gedurende het hele jaar door proberen wij huishoudens lichtpuntjes te bieden door verschillende activiteiten en andere initiatieven. Denk aan; een Sinterklaasactie, een leuke activiteit voor gezinnen rond Pasen, iets leuks rond de verjaardagen van de kinderen, een uitje, etc.

Armoede in Nederland

Het CBS meldde dat ruim één op de 9 huishoudens vorig jaar moest rondkomen van een laag inkomen. (maximaal 1135 euro per maand voor een alleenstaande en 2100 euro voor een gezin met twee kinderen). Dat komt op dit moment (2020) neer op ruim 1 miljoen huishoudens en waarvan er 421.00 kinderen in armoede opgroeien.

Armoede heeft vergaande gevolgen voor iemand zijn leven. Armoede  zorgt bijvoorbeeld voor minder kans op een opleiding, heeft betrekking op je woonsituatie  en je gezondheid. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn van armoede.

Ook kan er sprake zijn van sociale armoede. Dit betekend dat mensen niet mee kunnen doen met het normale maatschappelijke leven omdat er geen geld is voor een sportclub of vereniging, voor schoolactiviteiten of een uitstapje van een seniorenvereniging of bijvoorbeeld toegang tot het internet.

Kinderen uit een laag-inkomensgezin gaan minder vaak uit dan kinderen met rijkere ouders. Ze sporten minder, volgen minder muziekles en gaan minder vaak een dagje naar de speeltuin. Die activiteiten buiten de deur kosten namelijk geld, reden waarom deze kinderen , volgens hun ouders, minder vaak aan deze activiteiten mee kunnen doen. Kinderen uit een laag-inkomensgezin nodigen ook minder vaak vrienden uit, bijvoorbeeld voor een verjaardag, om te spelen of te blijven eten. Een laag inkomen heeft ook invloed op schoolactiviteiten waarvoor een eigen bijdrage nodig is, zoals een schoolreis, die moeten kinderen vaak aan zich voorbij laten gaan.

Zo werkt het

Stichting Verborgen Armoede Nunspeet kan helaas het armoedeprobleem niet wegnemen. Wel kunnen wij lichtpuntjes bieden, en in het bijzonder tijdens feestelijkheden zoals; Pasen, Sinterklaas, Kerst en de verjaardagen van kinderen. In het eerste jaar (2014) hebben we 45 gezinnen een extraatje in de vorm van een kerstpakket kunnen aanbieden. Inmiddels hebben wij de afgelopen jaren steeds meer gezinnen kunnen ondersteunen. Inmiddels staan er bij onze stichting ongeveer 120 huishoudens ingeschreven.

Wij willen graag nog meer mooie plannen realiseren zodat wij voor meer gezinnen nog meer kunnen betekenen!

Pakketten en activiteiten worden zoveel mogelijk op maat samengesteld. Een kerstpakket kan bijvoorbeeld bestaan uit levensmiddelen, verzorgingsproducten en cadeaubonnen.

Kortom, net dat lichtpuntje om bijvoorbeeld feestdagen wat meer ontspannen en iets makkelijker door te komen.

Stichting Verborgen Armoede Nunspeet bestaat uit vrijwilligers en is afhankelijk van de hulp van lokale ondernemers en de inwoners van de gemeente Nunspeet. Zo hebben we o.a. jaarlijks een supermarktactie waarbij we levensmiddelen verzamelen, en doen we een beroep op het Nunspeetse bedrijfsleven voor een donatie in de vorm van levensmiddelen, financiële bijdragen of diensten.

Delen

Hoe kun je ons helpen

  • Handje helpen? Word vrijwilliger.

    Wil jij het verschil maken voor een kind of een volwassene die in armoede leeft? Meld je dan aan.

  • Ook bedrijven kunnen op veel manieren hulp bieden.

    Donaties in de vorm van levensmiddelen, financiële bijdragen of diensten zijn van harte welkom en kunnen veel voor de initiatieven van Stichting Verborgen Armoede Nunspeet betekenen.

  • Ken je iemand die in armoede leeft? Laat het ons weten.

    Meld jezelf of een ander huishouden aan, in de gemeente Nunspeet die in armoede leeft! Zij kunnen altijd een steuntje in de rug gebruiken!