Verschilmakers. Mensen met een tomeloze inzet die het verschil maken in de gemeente Nunspeet. En dat wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met de grote verscheidenheid aan mensen, hun activiteiten en hun betrokkenheid en passie. Dit keer het verhaal van Nathalie van Goor en Chantal Alt, vrijwilliger/bestuurslid bij Stichting Verborgen Armoede Nunspeet over de buurtkasten.

Stichting Verborgen Armoede Nunspeet heeft het initiatief genomen voor het plaatsen van buurtkasten. De buurtkasten zijn gevuld met voedsel in potten of blik, maar ook met luiers, maandverband en toiletpapier. Voor de plaatsing heeft de stichting geld ontvangen vanuit het sport- en preventiefonds van de gemeente, maar ontvangt ook donaties van sponsoren.

Hoe is het idee ontstaan? Nathalie: “Het begon ruim een jaar geleden. Het idee had ik wij al in de Randstad gezien en later attendeerde een vrijwilliger ons er ook op. Zou dit hier ook kunnen? We willen als Stichting graag meer doen maar hoe pak je dat dan aan? De hersenen sloegen op tilt. Brainstormen, mensen benaderen en we gingen aan de slag. Blij zijn we ook met de timmermannen die ontzettend fijn meedachten en mooie kasten hebben gemaakt. Het hang- en sluit werk, hout, arbeid. Dankzij sponsoring en een subsidie van de gemeente waren er 11 kasten klaar.”

De buurtkasten worden beheerd door een vrijwilliger, de kasten blijven eigendom van de Stichting. De buurtkastvrijwilligers zijn gevonden via Facebook en het netwerk en er is inmiddels zelf een wachtlijst. Nathalie: “Het is een proef en als blijkt dat er behoefte is aan meer kasten zullen we zeker kijken of dit te realiseren is. Na ruim drie weken kunnen we bijna wel vaststellen dat er echt behoefte is.” Zelf heeft Nathalie ook een buurtkast in de tuin en ziet dat er dagelijks en soms meerdere keren inhoud wisselt. “De buurt mag gebruiken, maar óók zelf vullen. Als de kast vol is of je hebt een grotere donatie, bel dan aan bij de buurtkastbeheerder. Die neemt het graag van je aan. We willen voorkomen dat er allerlei spullen rondom komen te staan. In de kasten hangt een A4 met spelregels. Bijvoorbeeld geen houdbare producten, alcohol en zelf bereide producten. Maar het is voor iedereen. Laatst ontvingen wij een donatie in geld om menstruatie middelen te kopen. Dus ook deze donaties zijn zeer welkom.”

De Stichting is dankbaar voor de vele reacties en het draagvlak. Zoveel mensen die al doneren, de kasten worden veel bezocht. De buurtkasten staan op diverse plekken in Nunspeet aan de Treubstraat 86, Mauvekant 11, Jasmijnweg 12, Prinses Irenestraat 16, Vangstok 7, Nieuw Amsterdamweg 21, Westeinde 29, Driestwegkerk. In Hulshorst staat een buurtkast op de Akkerweg 36 en in Elspeet op de Uddelerweg 49. En in Vierhouten staat de buurtkast bij het Dorpshuis. Op www.verborgenarmoedenunspeet.nl is meer informatie te vinden.

Tekst: Monique Branse. Dit artikel is geplaatst in de krant Nunspeet huis aan huis.

Deel dit bericht